Mi az a HIC érték?

A gumiburkolatok ütéscsillapító (esésvédő) tulajdonságát az ún. kritikus esésmagassággal adják meg. Ezt az értéket laboratóriumi vizsgálatok során állapítják meg, az MSZ EN 1177-es szabvány előírásainak megfelelően. Ennek során azt modellezik, hogy a gyermekek fejsérülésének kockázata egy adott gumilapnál milyen magasság alatt csökken egy bizonyos szint alá. Ez a magasság lesz a gumilap kritikus esésmagassága (angolul Head Injury Criterion = HIC), amit méterben, egy tizedesjegy pontossággal szokás megadni.

Hogyan határozzák meg a kritikus esési magasságot?

Az MSZ EN 1177:2008 nem a játszótéri eszközökről szól, hanem a köréjük telepítendő ütéscsillapító talajokról. Az MSZ EN 1176-1:2008 szabvány 4.2.8.5.2 pontja azt köti ki, hogy mekkora kritikus esésmagasság esetén milyen talajból milyen vastagságú ütéscsillapító talajt kell kialakítani (pl. homok, gyöngykavics, fenyőkéreg, stb.).

Olyan anyagoknál viszont, ahol nincs megszabva az MSZ EN 1176-1:2008 szabványban, hogy mekkora kritikus esésmagasságnál használhatóak (ilyen pl. a gumilap, műfű és hasonlók), ott ezt az adott termékre vonatkozóan külön meg kell határozni. A szabvány azt határozza meg, hogy hogyan kell megmérni, hogy egy adott talajtípusnál mekkora az a kritikus esésmagasság, melynél a fejsérülések valószínűségének felső határa (HIC-érték) a legkisebb (azaz a legbiztonságosabb). A szabvány nagyon hosszadalmasan és összetetten írja le a vizsgálati módszert és annak kritériumait. Ennek a lényege, hogy a vizsgálatot úgy kell lefolytatni, hogy az ütéscsillapító talajburkolattal (vagy annak vizsgálati mintájával) különböző magasságból egy mérőeszközzel ellátott vizsgálófejet ütköztetünk többszöri alkalommal. A vizsgálófejbe beépített gyorsulásmérő minden ütközésnél rögzíti az ütközési energiát, ez alapján pedig kiszámítható a HIC-érték, és a kritikus esésmagasság (az a legalacsonyabb esésmagasság, melybél a HIC-érték 1000).

Szintetikus talajborításoknál (például gumilapok, gumiszőnyeg esetében) legalább kilenc darab ejtőpróbát el kell végezni (azaz legalább kilencszer kell ütköztetni a vizsgálófejet az ütéscsillapító felülettel, és eredményt számolni). Szintetikus lapok esetén ejtőpróbát kell végezni a lap közepén, a két határolólap között, a kereszteződési ponton (ahol a legtöbb lap találkozik) és minden más olyan helyen, ahol egyenlőtlenségek vagy megszakítások vannak. Játszótér telepítőként vagy üzemeltetőként általában nekünk ezekkel a vizsgálatokkal nem kell foglalkoznunk, ezeket az arra illetékes és jogosult (az EN ISO/IEC 17025 szabvány szerint) laboratóriumok végzik el.

(A fenti bekezdés megírásához segítséget nyújtott Kőrössy Tamás BGF-KKFK Minőségmenedzsment szakirányos hallgató 2010-ben készített szakdolgozatának szemléletes összefoglalója a játszótéri szabványokról.)

A HIC érték és ami mögötte van: amire érdemes odafigyelni

Játszótéri használatra készült gumilap vásárlásánál mindenképp fontos megtudni az adott játszótéri eszközök esési magasságát és olyan gumilapot kell választani, aminek a kritikus esési magassága eléri, vagy meghaladja a játszóeszközhöz szükséges értéket.

A gumilapok tanúsítása költséges feladat, de komoly gyártócégek mindannyian rendelkeznek megfelelő tanúsítványokkal megbízható hitelesítő intézetektől. Magyarországon a közelmúltban sajnos többször előfordult tanúsítványok manipulálása, így például az egyik tanúsítványon olyan személy aláírása szerepelt, aki a kiállítás időpontjában már évek óta nem dolgozott az adott intézetnél. Más esetben a lejárat dátuma került „grafikusan” meghosszabbításra, amit a minősítő céggel elfelejtettek közölni, de megesett olyan is, hogy egy forgalmazó úgy próbált előnyre szert tenni, hogy az általa olcsón beszerzett gumilaphoz egy másik cég tanúsítványát mellékelte, ami kedvezőbb értékeket mutatott. Gyanúsan kedvező ajánlat esetén ezért érdemes utánajárni a tanúsítványoknak, hiszen mégiscsak gyermekeink biztonságáról van szó.

A gumitegla.hu oldalon árusított játszótéri gumilapok kivétel nélkül saját gyártásúak, és tanúsítványuk érvényessége a rajta szereplő minősítő intézetnél (TÜV-KERMI) bármikor leellenőrizhető.

Nagy kritikus esési magasság = jó minőség?

A magasabb esési magasság érték egyébként távolról sem jelent feltétlenül jobb minőséget. A gumilapok összetételét és keménységét ugyanis lehet úgy manipulálni, hogy a kritikus esési magasság kiemelkedően nagy legyen, ez ugyanakkor a termék tartósságának rovására is mehet (hangsúlyozandó, hogy nem minden esetben!). Egy gyorsabban kopó gumilapnál viszont az eséscsillapító képesség is hamar csökkeni fog és így a dolog visszájára sülhet el. Ezért nem csak a kritikus esési magasságot érdemes megnézni vásárláskor, hanem a gyártó által vállalt garanciát is. A játszóterek üzemeltetőinek pedig fontos feladata, hogy folyamatosan figyeljék a gumilapok kopását és szükség esetén cseréljék az elhasználódott gumilapokat.