Helyszín, időpont: Aranypatkó lovarda, Budapest, III. kerület, 2013.

Megrendelő: Partics Katalin, olimpikon öttusázó, az Aranypatkó lovasegylet elnöke

Egészségesebb lovak, alacsonyabb tartási költségek az EquiFlex gumi istállópadlóval az Aranypatkó Lovardában – ez lehetne a mottója a 2013-ban megvalósult projektnek.

A lovardákban egyre gyakrabban lehet találkozni az istállók burkolataként döngölt föld vagy beton helyett olyan korszerű megoldásokkal, melyek mind a lovak egészsége, mind pedig a tartási költségek szempontjából jóval előnyösebbek. Idén nyáron az óbudai Aranypatkó lovarda is úgy döntött, hogy mások pozitív tapasztalatain felbuzdulva újrahasznosított gumiabroncsból készült EquiFlex gumiburkolatot telepít a bokszokba.

Partics Katalin olimpikon öttusázó, az Aranypatkó lovasegylet elnöke számolt be nekünk a tapasztalatairól.

Miért pont gumi istállópadló?

Külföldi útjaink során láttuk, hogy a gumi istállópadló a tőlünk nyugatabbra lévő országokban már igen elterjedt és közkedvelt burkolat és biztosak voltunk benne, hogy ez nem véletlen. Így egy ideje már mi is elkezdtünk olyan megoldást keresni aminek az ára elérhető és amivel almozási költségeinket csökkenteni tudjuk, valamint tisztább és egészségesebb életkörülményeket tudunk biztosítani lovaink számára.

Hogyan találtátok meg a megfelelő terméket és kivitelezőt?

Egy ismerősünk említette, hogy létezik egy Magyarországon gyártott, EquiFlex nevű istállópadló, amiről nagyon jó tapasztalatai vannak. Ráadásul kiderült, hogy a gyártó cég – a Nádland Kft – székhelye szinte lovardánk tőszomszédságában van így nem volt nehéz felvenni a kapcsolatot velük (nevet).

Az általuk mutatott mintadarab, a referenciáik, valamint a 3 év garancia gyorsan meggyőzött róla, hogy az EquiFlex tényleg egy európai minőségű termék. Ami nagyon tetszett még, hogy nem csak egy burkolatot kínáltak, hanem érződött a munkatársakon, hogy ismerik a lovak igényeit, a lovardák problémáit, maximálisan bíznak a termékükben és olyan szolgáltatási és finanszírozási konstrukciót állítottak össze nekünk, amire nehéz lett volna nemet mondani. Ezután néhány technikai egyeztetés következett, majd elindult a projekt.

Mennyire felelt meg az új burkolat az elvárásoknak?

Még csak rövid ideje használjuk, de máris érzékelhető a különbség. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy éves viszonylatban az almozási költség mintegy 40%-át meg tudjuk takarítani, pedig a komfort növelése érdekében kétszer olyan gyakran almozunk – így sokkal jobb lett a szolgáltatásunk színvonala. Ha ugyanannyit almoznánk, mint eddig, akkor a megtakarítás 60-70% is lehetne. Természetesen a gazdasági megtérülés fontos tényező, de a legfontosabb a lovaink jó közérzete, egészsége és ízületeik jó állapota. Szembetűnő változás az istálló tisztaságának és a levegő minőségének érezhető javulása. Most, hogy jönnek a hidegebb napok, előtérbe kerül a gumilap szigetelő hatása is. További pozitívum, hogy a nálunk bértartásban levő lovak gazdái is üdvözölték, hogy lovaik ezentúl még jobb körülmények között lakhatnak.

Ajánlanád a Nádland Kft-t és az EquiFlex istállópadlót más lovardáknak is?

Nos, mi összesen 33 bokszot újítottunk fel, ami körülbelül 300 m2-t jelent. Ez számunkra hatalmas beruházás, ezért nagyon nem szerettünk volna rossz döntést hozni. A Nádland Kft. munkatársaival már az elejétől sikerült megtalálnunk a közös hangot, nagyon sok tanácsot és ötletet kaptunk tőlük, a termék pedig magáért beszélt. Igazából nem tudnék olyan okot, ami miatt ne tudnám jó szívvel ajánlani.