2011-ben Magyarországon építette meg iker adatközpontját a belga KBC csoport. A K&H bank tulajdonosaként is ismert pénzügyi óriás az egyik épületet Törökbálinton, a másikat Baracskán helyezte üzembe. Ezekben hatalmas termekben, hosszú sorokban dolgoznak az egyenként egy-egy családi autó árát kitevő számítógépek, melyek milliók banki ügyeit bonyolítják. A gépek, és különösen az adatok védelme érdekében maximálisan indokolt az elővigyázatosság. A lapostetős épület padlásterében speciális – és nagyon drága – nedvességérzékelő kábelek futnak, amik a beázás legkisebb jelére is azonnal riasztják a műszaki szakembereket.

A tetőn és a padláson időről időre karbantartó munkások közlekednek, ezért fennállt a veszélye, hogy szerszámaikkal és bakancsaikkal véletlenül megsértik a tetőszigetelést, illetve a padláson futó érzékelő kábeleket.

2013-ban kaptuk a megkeresést az adatközpontok üzemeltetője részéről, hogy segítsünk nekik megoldást találni az értékes kábelek megóvására.

A kábelek védelmére összesen 1000 db 50x50x2 cm-es ReFlex gumilapot szállítottunk le. Ezekből alakították ki a padlástérben azokat a járófelületeket, amelyek azóta is lehetővé teszik a karbantartók mozgását a padlástérben, anélkül, hogy fennállna a kábelek sérülésének veszélye. Az első probléma így elhárult.

Az adatközpont menedzsmentje a pozitív tapasztalatokon felbuzdulva a másik probléma megoldásával kapcsolatban is minket keresett fel. Ez annak a kockázata volt, hogy a lapostetőn munkát végző szakemberek a munka során esetleg megsérthetik a szigetelés épségét. Itt három kihívással kellett szembesülnünk:

  1. Mivel mindkét adatközpont egy nyitott, sík terepen helyezkedik el, ezért a tetőn olykor rendkívül erős széllökések tapasztalhatók. Volt rá példa, hogy a tetőn levő tárgyakat a szél egyszerűen felkapta és métereket repítette. Ezért olyan burkolatra volt szükség, amit súlyából és alakjából adódóan a szél nem tud elmozdítani.
  2. A másik kihívást a víz jelentette. Nagy eső esetén ugyanis a tetőfelület egyes részein viszonylag nagyobb mennyiségű víz áll meg, ezért fontos volt, hogy a vízben ne ússzanak el a gumilapok, valamint, hogy esős időben is járható maradjon a felület.
  3. Végezetül a tetőszigetelés speciális anyaga is különleges követelményeket támasztott. A PVC szigetelésre ugyanis nem lehet akármilyen burkolatot rátenni, mivel az esetlegesen kioldódó kőolaj származékok idővel az anyag elöregedését és kirepedezését eredményezhetik.

Megoldásként a menedzsmenttel közösen a 4 cm vastag ReFlex gumilapok használata mellett döntöttünk. Ezek vastagságukból adódóan kellő súllyal rendelkeznek ahhoz, hogy a szél ne kapja fel őket. Ezzel az első kritériumnak megfelelt.

A gumilap alján levő 15 mm magas stoplik lehetővé teszik, hogy elfolyjon alatta a víz, így esős időben sem úszik el. Mivel anyaga porózus és vízáteresztő, így a vizes időben való munkavégzés során is biztonságos, csúszásmentes felületet biztosít. Ezzel a második kritérium is teljesült.

A kőolaj származékok kioldódásával kapcsolatos kérdés az alapanyagként felhasznált újrahasznosított gumiabroncsok kapcsán merült fel. A gyártáshoz használt granulátum biztonsági adatlapja azonban eloszlatta a kételyeket, mert e szerint a termék vízben nem oldódik, rendeltetésszerű használat esetén nem bomlik, és veszélyes kémiai reakciói nem ismertek.

2014 októberében így ezek a szigetelésvédő gumilapok is telepítésre kerültek, és azóta is megelégedéssel használják őket.