Kosár - üres

My Cart -

üres
My Cart: (0)
Kategóriák

Helyszínen öntött gumiburkolat

Manapság egyre több óvodai, iskolai és közterületi játszótér talajának kialakításához választják a helyszínen öntött gumiburkolatokat. A köznyelvben gyakran a rekortán pálya kifejezéssel hivatkoznak ezekre a gumigranulátumból készült játszótéri- és sportburkolatokra. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés, és mi az oka a növekvő népszerűségének?

Alternatívák hátrányai

A játszóterek ütéscsillapító talaját korábban sok helyen az olcsón és könnyen beszerezhető homok, vagy gyöngykavics használatával oldották meg, ahol pedig nagyobb költség-keret állt rendelkezésre ott előre gyártott gumilapokból készült burkolatot látunk.

Homok

A homok használata játszóterek ütéscsillapító talajaként számos problémát felvet, hiszen könnyen belátható, hogy ez az anyag a nagy igénybevételű területeken viszonylag hamar tömörödik vagy kikopik, illetve teljesen más eséselnyelő tulajdonságokkal bír nedves, illetve száraz időben.

Gyöngykavics

A gyöngykavics nem tömörödik úgy, mint a homok, és az időjárás sem változtat a hatékonyságán, viszont a kikopás veszélye itt is fennáll, ráadásul, aki már járt ilyen játszótéren babakocsival, az jól tudja, hogy pont azok számára nem megközelíthető, akik használni szeretnék…

A biztonságos használathoz ezért mindkét esetben elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos felügyelet, illetve karbantartás, aminek hosszútávon jelentős költségei várhatóak.

Gumilap, vagy gumitégla

Ezeknél lényegesen jobb megoldás az előre gyártott gumilapokból, vagy gumitéglákból készült burkolat. Itt magasabb kezdeti beruházási költséggel kell számolni, viszont egy jó minőségű gumilap hosszú ideig karbantartás nélkül is megőrzi ütéscsillapító képességét. A gumilapokban többen csalódtak azonban, aminek az oka szinte mindig a nem megfelelő kivitelezés. Rosszul kialakított alépítmény, vagy túl vékony kopóréteggel rendelkező lapok esetén nagyon gyakori, hogy a gumilapok szélei felpöndörödnek, és ezáltal balesetveszélyessé válik a burkolat, a felpöndörödött szélekbe óhatatlanul is belerúgnak a gyermekek, és a gumilapok elkezdenek elkopni.

Gumilap használata esetén ezért érdemes olyan típust választani, aminél a teljes vastagságának legalább kétharmada egybefüggő kopóréteg, és csak kisebb stoplik vannak rajta. Közterületi használat esetén fontos a megfelelő rögzítés, mert a gumilapokat vandálok, vagy tolvajok időnként megpróbálhatják felszedni.

A helyszínen öntött technológia

A helyszínen öntött gumiburkolat kialakítása a betonozáshoz némileg hasonlóan történik. Ellentétben a nagy nyomáson és hőmérsékleten összepréselt gumilapokkal, ennél a technológiánál a telepítés helyszínén egy megfelelő keverő segítségével készítjük elő a burkolat anyagát, amit aztán nagyobb felületek esetén egy erre a célra készített finisher géppel, kisebb felületek esetén pedig kézi szerszámok segítségével hidegen terítünk. A burkolat néhány napos kötési idő után vehető használatba.

A helyszínen öntött gumiburkolatok felszíne teljesen sima, nincsenek benne barázdák, vagy törések még akkor sem, ha különböző mintákat alakítunk ki benne, mivel a felület végső kialakításakor a minták közötti határvonalak is teljesen simává válnak, nincsenek olyan szélek, ahol a kopás meg tudna kezdődni. Mivel az egész terület egybefüggő, ezért nem kell tartani attól, hogy valaki megpróbálja felszedni.

A helyszínen öntött gumiburkolat rugalmas, ugyanakkor stabil talajt biztosít a játszótereken, sportpályákon így amellett, hogy biztonságosan csillapítja az esések okozta ütéseket, babakocsival, vagy kerekesszékkel is járható.

Kérje ajánlatunkat öntött gumiburkolat kivitelezésére

Irány az ajánlatkérés!

Nem csak jó, de szép is!

A puszta technikai előnyök mellett a gyerekek számára nem elhanyagolható a helyszínen öntött gumiburkolattal kialakított gazdag szín és formavilág által nyújtott vizuális élmény sem. A burkolaton kialakított utak, ösvények, szigetek, tavak, folyók, ugróiskola, vagy más formák már önmagukban megragadják a kicsik fantáziavilágát és a játszótér eddig legunalmasabb része – a burkolat – az egyik legizgalmasabb játékelemmé lép elő.

A helyszínen öntött gumiburkolat jellemző felhasználási területei

  • Sportpályák
  • Futókörök
  • Bölcsődék
  • Óvodák
  • Játszóterek
  • Játszóházak

EPDM alakzatok és formák, melyekkel vidámabb lesz a játék