Öntött gumiburkolat

/Öntött gumiburkolat
Öntött gumiburkolat2017-11-30T16:09:59+02:00

Manapság egyre több óvodai, iskolai és közterületi játszótér talajának kialakításához választják a helyszínen öntött gumiburkolatokat. A köznyelvben gyakran a rekortán pálya kifejezéssel hivatkoznak ezekre a gumigranulátumból készült játszótéri- és sportburkolatokra. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés, és mi az oka a növekvő népszerűségének?

Alternatívák hátrányai

A játszóterek ütéscsillapító talaját korábban sok helyen az olcsón és könnyen beszerezhető homok, vagy gyöngykavics használatával oldották meg, ahol pedig nagyobb költség-keret állt rendelkezésre ott előre gyártott gumilapokból készült burkolatot látunk.

Homok

A homok használata játszóterek ütéscsillapító talajaként számos problémát felvet, hiszen könnyen belátható, hogy ez az anyag a nagy igénybevételű területeken viszonylag hamar tömörödik vagy kikopik, illetve teljesen más eséselnyelő tulajdonságokkal bír nedves, illetve száraz időben.

Gyöngykavics

A gyöngykavics nem tömörödik úgy, mint a homok, és az időjárás sem változtat a hatékonyságán, viszont a kikopás veszélye itt is fennáll, ráadásul, aki már járt ilyen játszótéren babakocsival, az jól tudja, hogy pont azok számára nem megközelíthető, akik használni szeretnék…

A biztonságos használathoz ezért mindkét esetben elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos felügyelet, illetve karbantartás, aminek hosszútávon jelentős költségei várhatóak.

Gumilap, vagy gumitégla

Ezeknél lényegesen jobb megoldás az előre gyártott gumilapokból, vagy gumitéglákból készült burkolat. Itt magasabb kezdeti beruházási költséggel kell számolni, viszont egy jó minőségű gumilap hosszú ideig karbantartás nélkül is megőrzi ütéscsillapító képességét. A gumilapokban sokan csalódtak azonban, aminek az oka sok esetben a nem megfelelő kivitelezés. Rosszul kialakított alépítmény, vagy túl vékony kopóréteggel rendelkező lapok esetén nagyon gyakori, hogy a gumilapok szélei felpöndörödnek, és ezáltal balesetveszélyessé válik a burkolat, a felpöndörödött szélekbe óhatatlanul is belerúgnak a gyermekek, és a gumilapok elkezdenek elkopni.

Gumilap választása esetén ezért igyekezzünk olyan típust választani, ami lehetőleg 100×100 cm-es, és a teljes vastagságának legalább fele-kétharmada egybefüggő kopóréteg, és csak kisebb stoplik vannak rajta. Közterületi használat esetén fontos a megfelelő rögzítés, mert a gumilapokat vandálok, vagy tolvajok időnként megpróbálhatják felszedni.

A helyszínen öntött technológia

A helyszínen öntött gumiburkolat kialakítása a betonozáshoz némileg hasonlóan történik. Ellentétben a nagy nyomáson és hőmérsékleten összepréselt gumilapokkal, ennél a technológiánál a telepítés helyszínén egy speciális keverő segítségével készítik elő a burkolat anyagát, amit aztán nagyobb felületek esetén egy erre a célra készített finisher géppel, kisebb felületek esetén pedig kézi szerszámok segítségével hidegen terítenek. A burkolat néhány napos kötési idő után vehető használatba.

A helyszínen öntött gumiburkolatok felszíne teljesen sima, nincsenek benne barázdák, vagy törések még akkor sem, ha különböző mintákat alakítunk ki benne, mivel a felület végső kialakításakor a minták közötti határvonalak is teljesen simává válnak, nincsenek olyan szélek, ahol a kopás meg tudna kezdődni. Mivel az egész terület egybefüggő, ezért nem kell tartani attól, hogy valaki megpróbálja felszedni.

A helyszínen öntött gumiburkolat rugalmas, ugyanakkor stabil talajt biztosít a játszótereken, így amellett, hogy biztonságosan csillapítja az esések okozta ütéseket, babakocsival, vagy kerekesszékkel is járható.

Nem csak jó, de szép is!

A puszta technikai előnyök mellett a gyerekek számára nem elhanyagolható a helyszínen öntött gumiburkolattal kialakított gazdag szín és formavilág által nyújtott vizuális élmény sem. A burkolaton kialakított utak, ösvények, szigetek, tavak, folyók, ugróiskola, vagy más formák már önmagukban megragadják a kicsik fantáziavilágát és a játszótér eddig legunalmasabb része – a burkolat – az egyik legizgalmasabb játékelemmé lép elő.

EPDM alakzatok és formák, melyekkel vidámabb lesz a játék

Még több EPDM alakzat

A helyszínen öntött gumiburkolat jellemző felhasználási területei

 • Játszóterek
 • Játszóházak
 • Óvodák
 • Bölcsődék
 • Családi napközik
 • Játszóterek
 • Játszóházak
 • Óvodák
 • Bölcsődék
 • Családi napközik

Friss cikkek a gumilap öntésről

Új sportpálya a Munkácsy Mihály Általános Iskolában

Szeptember elején új multifunkciós sportpályával gazdagodott Budapest XIV. kerülete. Nyár végén a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú művészeti Iskola udvarán készítettünk egy 170 m2-es sportpályát, melynek burkolata a rekortánhoz hasonló helyszínen öntött gumiburkolat, [...]

2016. szeptember. 9.|

Mi az a rekortán burkolat?

Rekortán vagy salak? Aki valaha is kicsit kapcsolatban került az atlétika világával, az bizonyára hallotta már a rekortán kifejezést. Azt tudjuk, hogy az atléták sokkal jobban szeretik, mint a salakot, és úgy tűnik, jobb [...]

2016. június. 21.|

A helyszínen öntött gumiburkolat jellemző felhasználási területei

 • Biztonságos és szórakoztató felületkialakítás
 • Nincsenek éles szélek, nem pöndörödik fel
 • Igény szerint EPDM felső réteggel, vagy gazdaságos színezett SBR granulátummal készül
 • Nincsenek vágási veszteségek, mint a legtöbb burkolóanyagnál
 • Egyedi formák és minták kialakításának lehetősége
 • Babakocsival és kerekesszékkel járható
 • Vandálbiztos
 • Időjárásálló, szárazon és vizesen egyaránt használható

Érdekli Önt is a helyszínen öntött gumiburkolat? Kérje ingyenes árajánlatunkat:

Kérje ingyenes árajánlatunkat. Kattintson ide.

Vagy keresse kollégánkat, Lukács Istvánt az alábbi elérhetőségen:

Lukács István
Projekt Manager
Mail: lukacs.istvan@nadland.hu