Ahogy közeledik a nyár, a legtöbb kis, (és -nagy) gyerekes szülő elkezdi azon törni a fejét, hogy mivel is foglalják le a gyermekeket a hosszú nyári napokon. Ilyenkor sok családban felmerül, hogy kellene valami, ami a gyerekeket kicsalogatja a szabad levegőre, hogy a lurkók ne a TV, Playstation és számítógép triója előtt ücsörögjenek még akkor is, amikor gyönyörű szép idő van odakint.

Jöhet a Google, Facebook és már ott is a temérdek ajánlat mindenféle játszótoronyról, hintáról és egyéb kerti játékról.

Minden bizonnyal benned is felmerül a kérdés, hogy vajon elég ennyi, már meg is rendelheted a legolcsóbbat? Mivel egy szülőnek az első és legfontosabb a gyerkőc biztonsága, ezért még néhány dolognak feltétlenül érdemes utánajárni, mielőtt lenyomjuk az entert a megrendelésnél. 

Például, hogy milyen faanyagból készült a játszóvár, van rajta impregnálószer, ami segít távoltartani a kártevőket, és megakadályozza a fa rothadását?
Le van festve a fa, vagy legalább írják, hogy fontos valamilyen felület védő anyaggal kezelni, hogy sok évig tudd használni a játékot?

Minden biztonsági elem része a játéknak? Pl. földhorgony, kapaszkodók, csavartakaró gombok vannak a csomagban, vagy külön be kell szerezned? A hintához adnak megfelelő és biztonságos hintacsuklót, vagy legalább lehet hozzá venni ilyen kiegészítőket?
Ha minden elem megvan, akkor már viheted is haza… vagy mégsem?

Sokan nem tudják, de a játszótér területe nem csak annyi, amennyit maga a torony és a csúszda elfoglal. Hiszen képzeljük el, ahogy a gyermekeink rohangálnak körülötte… nem feltétlenül elég az a kis hely, ahol átbújik a 3 éves kistesó, igaz?
Minden játszótér köré érdemes egy "esési térrel" számolni, amolyan biztonsági zónával - az a terület, ahol bátran mehet a fogócska anélkül, hogy amiatt kelljen aggódni, hogy vajon mikor zakózik egyet valamelyik gyerkőc, mert túl közel szaladgál a csúszdához, vagy találja telibe a hintázó nagytesó a kicsit, mert nincs máshol hely, ahol körbe szaladhat… 

Oké, most már tényleg minden meg van, hiszen akkora hely van a kertben, hogy oda gyakorlatilag egy másik ház is elférne, csak elég lesz ennyi a játszóvárnak is.

Rendben, de ennyi elég is, így már szuper biztonságos? 

Majdnem. A legtöbb játszótér esési magassága (ahonnan a csúszdák indulnak) 1,2-1,5 méter, ami elég magas, ha azt vesszük figyelembe, ahogy gyermekeink játszanak néha… mintha szuperhősnek képzelnék magukat, akiknek meg sem kottyan egy kis "repülés a magasból"

Bár jelenleg csak a közterületi játszóterekre vonatkozik biztonsági rendelet {78/2003. (XI. 27.)}, mi úgy gondoljuk, hogy a saját részre telepített kerti játszótérnél is ugyanolyan fontos, hogy megfelelő ütéscsillapitással rendelkezzen. 

Ehhez elég lehet a megfelelő és egyenletes gyep vagy homok is, azonban a legbiztonságosabb a gumilap, abból is a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, ahol megmondják, hogy melyik gumilap milyen esési magassághoz való, jobb esetben még azt is biztosítják, hogy a játszótéri gumilap káros anyagtól mentes, ezzel megnyugtatva a jogosan aggódó szülőket.

Nos, most már tényleg kész vagyunk?

A legfontosabbakkal (biztonság ✔️) minden bizonnyal. Viszont azt sem árt elfelejteni, hogy nem minden gyerek szereti ugyanazt a játékot vagy ugyanazt a színt… 
Mit tud a játszótorony? A kis kalandorok felmennek a létrán, majd lecsúsznak, fel, majd le… és így tovább a végtelenségig?
Ugyan, ezt leírni is unalmas volt, nem hogy állandóan csak ezt csinálni. 
Jöhet a sok-sok szuper kiegészítő! Na persze nem feltétlenül egyszerre, szépen fokozatosan… először legyen egy kis kormány meg egy távcső. Utána jöhet a hinta, a híd, a falmászó modul, hajókormány, kötéllétra… 

Irány a végtelenbe (és tovább) !

Szeretnél egy olyan helyet, ahol az összes felsorolt elemet megkaphatod?

Akkor a legjobb helyen jársz! Nálunk a Nádland Kft-nél kiemelt fontossággal kezeljük a játszótéri biztonságot, semmit nem bízunk a véletlenre! 

  • A nálunk kapható (Jungle Gym és Blue Rabbit) játszóterek mind megfelelő (Tüv) tanúsítvánnyal rendelkeznek, így garantált a biztonság

  • Első osztályú FSC tanúsítvánnyal rendelkező, impregnált faanyagokkal dolgozunk

  • Kollégáink ingyenes szaktanácsadással segítenek, hogy számotokra megfelelő játszóteret válassz, ami biztosan elfér minden körülményt beleszámítva

  • Saját gyártású ReFlex gumilapjaink kiváló ütéscsillapító képességgel, és természetesen TÜV tanúsítvánnyal rendelkeznek

  • Nálunk mindenféle kiegészítő megkapható a teljesség igénye nélkül, amire csak szükség lehet egy játszótorony vagy hinta vásárlásnál 

Kattints és nézz szét a Nádlandnál, ahol temérdek választási lehetőség áll rendelkezésre mind játszótérből, mind gumilapból!

Kerti játszóterek, játszótornyok, játszóvárak